STM32F3DISCOVERY #3 Geliştirme Ortamı Keil uVision

Her ne kadar CubeMX bize kolaylıklar sağlasa da bize daha çok kolaylık sağlayan bir geliştirme ortamı daha var. Keil uVision(mikrovision). Keil'i buradaki linkten indirebilirsiniz. Karşınıza 4 adet keil tarafından sunulan ürün çıkacak. Biz STM32F3 kartımızı programlayacağımız için bu mikrokontrolcünün mimarisi olan ARM olanı yani MDK-ARM olanı seçiyoruz. Formu doldurduktan sonra indirip kurduktan sonra programı açalım.

Programı açtığınızda Pack Installer açık bir şekilde geliyor. Eğer değilse Project > Manage > Pack Installer ile açabilirsiniz. Açtıktan sonra biraz beklemeniz gerekmekte. Bekledikten sonra Device kısmına işlemci üreticilerinin markalarını göreceksiniz. Aşağıdan STMicroelectronics seçip Boards kısmına geliyoruz. Burada seçtiğiniz firmaya ait kartları görebilirsiniz. Burada üstteki arama kısmını kullanarak filitreleme yapabilirsiniz.

STM32F3-Discovery > Devices > STM32F303VC  geldikten sonra kartın üzerindeki işlenciye göre kendi işlemcinizi seçin. Bende sonu VCT ile biten işlemci var. Sağ taraftaki Packs kısmında seçtiğiniz işlemciye göre paketi indirin. Bende indirilmiş olduğu için Up to date yazmakta.

Packs kısmının hemen yanında Examples kısmını göreceksiniz. Burada işlemciniz için önceden hazırlanmış örnekleri görebilirsiniz.

Geliştirme ortamını daha iyi tanımak için buradaki örnekleri kullanarak başlamakta fayda var. CMSIS-RTOS Blinky(STM32F3-Discovery) örneğini seçip Copy'e basalım. Projenin nereye kaydedileceğini seçelim. Program tekrar açıldığında Abstract.txt dosya açık bir şekilde göreceksiniz. Burada projeyle yapılanları ve farklı hedeflerdeki kullanım özelliklerinden bahseden bir özet yazısı var.
Sol taraftaki Project kısmında dosya hiyerarşisini görmeniz mümkün. Onun hemen üstünde bazı simgeler göreceksiniz.
Soldan 2. projeyi Build etmek için kullanılır. Soldan 6. ise build edilmiş projeyi kartınıza yüklemeyi sağlar. Load simgesinin yanında oluşturulmuş hedeflerden birini seçmeniz gerekmektedir.

Genel olarak Debug modunda, kodu debug edebilmeniz için gerekli derleyici ayarları yapılmış halidir. Release modu ise kodunuz verimli olduğu moddur. Bu modda debugger için yapılmış ayarlar bulunmaz. Bir ürün çıkarmayacağımız için şuan bizim için önemli değil. Herhangi bir modda debug edebiliyor olmak şu anlık bizim için yeterli.

Örneği boardda görmek için hedef kısmını Release kısmına getirip projeyi derleyip kartımıza yükleyelim. Her bir ledin birer saniye aralıkla yanıp söndüğünü görüyorsanız, butona bastığınızda o anki durum basılı olduğu sürece aynı kalıyorsa her şeyi doğru yaptınız demektedir.

Artık geliştirme ortamınız hazır program yükleyebilir hale geldiğimize göre işin biraz mutfağına girme vakti geldi. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sinyal Jeneratörü Nedir? (Function generator)

Arduino'dan Python'a veri aktarma

#12 Arduino ile Step Motor Kontrolü