Arduino'ya ilk adım

Bir önceki yazımdan sonra Arduino' ya başlamaya karar verdiysen şimdi seni Arduino ile tanıştırma zamanı :)
Arduino Uno

Arduino Uno başlangıç için ideal bir Arduino modelidir. Pin sayısı başlangıç düzeyde yetecektir fakat  ilerledikten sonra pin sayısı daha fazla olan Arduino Mega modeli daha uygun olacaktır. Neyse biz Megayı geçelim. Fotoğrafın üst tarafında yazdığı gibi 14 tane digital (yani lojik 0 ve lojik 1) pin vardır. Yanında (~) işaret olan pinler PWM i de destekleyen pinlerdir. PWM ne derseniz onu daha sonra öğreneceğiz. Alt kısımda Güç pinleri ve Analog(0 ile 1023 arasında değişen değerler alan) pinler vardır. Ortadaki uzun şey ise arduinonun Atmel tabanlı işlemcisi(mikrodenetleyici)dir. Sol üst tarafta bir reset tuşu bulunmakta ve bu tuşa basınca arduino içindeki kodu resetleyip en başlan başlatmaktadır. Onun altında Arduino yu bilgisayara bağlayacağımız kablo girişi bulunmaktadır.

 Sol en altta bulunan giriş ise batarya girişidir. Arduino güç vereceğimiz giriştir. Bataryadan gelen fişi elektrik prizine, diğer ucu ise bu girişe takıp arduinomuza güç verebiliriz.
Ayrıca şekildeki gibi pil ile de Arduino ya güç verebilirsiniz.

Gelelim bir arduino edinmenize...

Arduino başlangıç seti mi yoksa malzemeleri tek tek mi almalıyım?

Burada tercih size kalmış. Yine robotistan direnç.net robotus robotkutusu gibi sitelerde çeşitli başlangıç setleri bulunuyor. Bu set içinde bir kitap bir Arduino  Uno ve elektronik malzemeler bulunuyor. Ayrıca aliexpress.com dan da set olarak uygun fiyatlara getirtebilirsiniz. Bu setler dışında bir Arduino  Uno alıp yapacağınız projeye göre elektronik malzemeler de alabilirsiniz.Bu konuda başlangıç için set daha kolay olacağını düşünüyorum.

Orijinal mi yoksa Klon Arduino almalıyım?

Orijinal

Klon
Bence ikisi arasında pek fark yok. Performans açısından hemen hemen ikisi de aynı. Orjinal Arduino  50-60 lira civarındayken klon arduinolar 10 ila 25 lira arasında değişmekte. Ben klon Arduino  almaktan yanayım ki ben de Arduino ya başlarken klon arduino alıp başladım.



Arduino Uno'yu nereden alabilirim ?

İnternette bir sürü robot sitesinde bulabilirsiniz fakat güvenilir olmasına dikkat edin. Ben robotistan.com direnc.com gibi sitelerden ya da aliexpress.com dan almanız taraftarıyım. Eğer Türkiyeden alırsanız 1 hafta içinde 25 liraya bir arduino alabilirsiniz. Eğer aliexpressden alırsanız yaklaşık 1 ay içinde 3-4 dolara çinden getirtebilirsiniz. Gelmez diye korkmayın ben ne sipariş ettiysem er geç elime ulaştı. Ben arduinoya başladığımda aliexpressden sipariş vermiştim yaklaşık 15-20 güne elime ulaşmıştı. Bu konuda tercih sizin.


Arduino  kitabı almanızda fayda var orada daha ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz ayrıca internette benim gibi bloglarında yazan insanlardan bilgiler alabilirsiniz ve internet sitelerinden de faydalanabilirsiniz. İlerleyen günlerde bir çok projeyi blogumda bulabilirsiniz.İlk proje bir sonraki yazmında :)

Arduino programını nerden indirebilirim?

https://www.arduino.cc/en/Main/Software kısmından en güncel arduino sürümünü indirebilirsiniz.

Arduinoya nasıl program yüklerim?

Arduino programımızı yükledikten sonra açalım. Karşımıza şöyle bir ekran geliyor.

I ile gösterilen kutucuk programımızı derler. Kodu doğru yazıp yazmadığımızı kontrol eder.
II ile gösterilen kutucuk ise arduinomuzu bilgisayara bağladıktan sonra bastığımızda kodu arduino üzerine yükler.
III numara ise Serial ekrandır.İleride uygulamalarını göstereceğim.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sinyal Jeneratörü Nedir? (Function generator)

Arduino'dan Python'a veri aktarma

#12 Arduino ile Step Motor Kontrolü