Arduino nedir?

 


       IoT ye meraklıysanız, ben evimin lambasını akıllı telefonumdan kontrol etmek istiyorum diyorsanız, ya ben robot yapmak istiyorum diyorsanız, hatta saksım bile akıllı olsun diyorsanız gelin bir arduinoya göz atın derim.

     Arduino bir I/O (giriş/çıkış) kartıdır ayrıca bu kartı programlamamızı yarayan processing dilinin kullanıldığı geliştirme programıdır. Ardunino açık kaynak bir platformdur. Peki açık kaynak nedir? Herkesin kodunu paylaşabileceği  bu kodu herkesin geliştirebileceği bir yapı. Açık kaynak kodda önemli olan bilginin paylaşımıdır.

     Peki neden Arduino?

     Eğer bilgisayar mühendisliği okuyorsanız ya da elektronik hakkında pek bir bilginiz yoksa arduino sizin için biçilmiş bir kaftan. Lehim yapmanıza gerek yok , yapacağınız projede 3,3 volt mu gerek bağla 3,3V pinine gerisini boşver. Eğer diğer mikro işlemcilerle çalışırsanız 5v u nasıl 3,3 e çevireceğim diye düşünür durursunuz. Arduino bu rahatlığı veriyor aslında. Arduino içinde bu regülatorleri vs. bulunduruyor zaten.
 
    Gelelim eğer elektronik okuyorsanız.
   Arduino bir mühendisi tembelliğe alıştırır mı ? Evet hem de çok.
   Her mühendis Arduino bilmeli mi? Bence evet.

  Gelelim açıklamalarına, mühendis arduinonun içindeki devrelerin nasıl yürüdüğünü 5v dan 3,3 v a düşürmeyi kendisi hesaplamalı kendi devresini oluşturup kendi kurmalı. Ama bir proje geliştireceği zaman vakit nakittir deyip arduino kullanabilmeli.

  Nasıl programlarım?

   Arduinonun güzel yanlarından biri de bu aslında programlamak için ayrıca bir kit almanıza gerek yok. Arduino c diline benzeyen processing dili ile programlanıyor. C dilini biliyorsanız işiniz çok kolaylaşacaktır. Bilmiyorsanız da çok da endişe etmenize gerek yok. Öğrenmesi çok kolay. Ayrıca siz yazmasanız bile bir sürü projenin açık kaynak kodunu internette bulabilirsiniz.

 Arduino ya başlamakta kararsızsanız çok da vakit kaybetmeyin derim. Bir an önce bu işin içine girin.
Unutmayın herşeyden önce merak gelir. Biraz meraklıysanız  başlayın araştırmalara.
  Peki nasıl kullanırım ben bu arduinoyu diyorsanız korkmayın ne demiş ünlü bir mucit

Arduino ile yapılan projeleri ilerleyen zamanlarda blogum da bulabilirsiniz


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sinyal Jeneratörü Nedir? (Function generator)

Arduino'dan Python'a veri aktarma

#12 Arduino ile Step Motor Kontrolü