STM32F3DISCOVERY #1 Giriş ve ST-LINK firmware update

Merhabalar,

Bu seride yeni almış olduğum stm32f3 discovery geliştirme kartı hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Uzun zamandır STM firmasının ürettiği Arm mimarisini kullanan işlemcilerini programlamak ve bazı deneyimler kazanmak istiyordum. Kartı dün sipariş vermemle birlikte artık başlamak için bir nedenim kalmadı :) 

Benim amacım temel birimler hakkında tecrübe kazanıp ardından da bir uygulama yapmaktı. Bu nedenle geliştirme kiti olarak bir discovery kartını seçtim. STM'in sunduğu çok fazla ürün çeşidi arasında seçim yapmak zor oldu :| Bu nedenle orta seviye denilebilecek bir kart seçtim. Buna RTOS koşturabileceğim ve uygulamalarını yaparken zorlanmayacak ancak temel seviyedeki birimleri de deneyimleme isteğim yön verdi.

Öncelikle kartımı seçtikten sonra hemen birkaç satıcı buldum. Bu kart için en uygun fiyatı sunan http://www.empastore.com sitesinden alışveriş yaptım. Sanırım Empa elektronik, STM firmasının Türkiye dağıtıcı firması. Hemen verilen kargo sayesinde ertesi gün sabah kart elime ulaştı. Kartın yanında da güzel bir sürpriz de vardı :)


Bardak için Empa Elektronik'e teşekkür ederek yazımıza devam edelim.

Kutunun içinden mini usb kablosu çıkmıyor. Arduino Nano kullandıysanız elinizde mutlaka bu kablodan vardır. Mini usb kablosunu edindikten sonra bilgisayara bağalamanın zamanı gelmiştir. Kart içinde uygulaması yüklü bir şekilde geliyor. Karta ilk güç verdiğinizde örnek uygulama olan ledler sırayla yanıp sırayla sönüyor. Ardından kartın üstündeki USER butona basarak accelerometer ve gyroscope kullanımıyla ilgili örneklere geçebilirsiniz.



Kartımızın çalıştığını gördükten sonra geliştirme ortamının kurulmasına geçebiliriz. İlk olarak ben buradaki linkteki kaynakları bilgisayarıma indirdim. Düzenli bir klasörleme yaparak başlamakta fayda var.


Bunların ardından benim ilk olarak yaptığım şey programmer/debugger olan ST-LINK/V2-B' nin firmware'ini en güncel haline çekmek oldu. Bunun için ilk önce ST-LINK Utility adında bir program indiriyorsunuz. Buradaki linkin en altındaki Download kısmından bu programı indirebilirsiniz. Ardından buradan firmware uptade programını indirin. İndirme işlemlerinin ardından ST-LINK Utility programı açıp Target kısmından boarda bağlanın. Bağlantımızı kurduğumuz andan itibaren örnek kod kısmı çalışmayı bırakıp sadece programlayıcı ile haberleşecek. Kırmızı yanan COM ledlerinin de sarıya döndüğünü göreceksiniz. Ardından ST-LINK kısmından Firmware Updaate kısmına tıkladıktan sonra ikinci indirdiğimiz programın açıldığını göreceksiniz.Device connecte tıkladıktan sonra Firmware version kısmında şuanki versiyonunu göreceksiniz. Hemen altında ise en güncel versiyon yazıyor. Yes>>>'e tıklayıp son firmware'i programlayıcımıza yüklemiş oluyoruz.





Yorumlar

  1. Bizi tercih ettiğiniz ve yazınızda yer verdiğiniz için teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sinyal Jeneratörü Nedir? (Function generator)

#12 Arduino ile Step Motor Kontrolü

Arduino'dan Python'a veri aktarma