Gömülü Sitemlere Giriş #zincirikırma

Yeni bir seriyle karşınızdayım. Arduino serisinden sonra uzun bir seri oluşturamadım ancak planlarıma göre bu seri belki de Arduino serisinden daha fazla olacak. Öncelikle Arduino ile elektroniğe ve yazılıma olan merakınızı karşılamışsınızdır. Eğer makine mühendisliği ya da diğer bölümleri okuyorsanız sizin için oldukça faydalı olan Arduino hobi seviyesinde de gayet istekleri karşılıyor. Ancak eğer elektronik mühendisliği okuyorsanız bir şeylerin eksik olduğunu ve Arduino'nun bazen yetmeyeceğinin farkına varmış olmalısınız. Bu durumda da artık işin ayrıntılarına girmenin zamanı geldiğini görmemiz gerek. Genel olarak şu kod şu da devreden çok, işin mantığını anlayabildiğim kadarıyla anlatmaya çalışacağım. Umarım okuyanlara bir şeyler katar. Haydi mikrokontrolcülerle başlayalım.

Mikrokontrolcü dağılımı:

Mikrokontrolcüler içlerinde işlemcinin, hafızanın (RAM, Flash) ve ek birimlerin birlikte bulunduğu entegrelerdir. Mikroişlemcilerden farkı içinde ayrıca hafıza, giriş/çıkış pinleri, ADC, DAC gibi birimlerin de bulunmasıdır. Farklı CPU(işlemci) çekirdeklerine, farklı hafızaları ve fonksiyonelliklere göre bir çok çeşitleri vardır. Önemli olan bizim yapılacak projeye göre bizim ihtiyaçlarımızı karşılayacak minimum maliyette olanı seçmektir.
Mikrokontrolcüler şekildeki gibi birimlerin birleşiminden oluşmaktadır ve gömülü sistemlerin beyini olarak düşünebiliriz.

Gömülü sistemler ise mikrokontrolcüden, DC power regülatör, power output driver, amplifier ve filterlardan oluşur. Unutulmaması gereken bir nokta var ki gömülü sistemler düşük voltajlarda(1.5V, 3.3V gibi) çalışmaktadır.

Gömülü Sistem Özellikleri:

- Fiziksel dünya ile etkileşimi
Sensörler fiziksel dünyadaki değişimleri algılar ve bunları sinyal olarak elekronik bilgi verir. Bu kısımda sensörler ile gömülü sistemlerin bunları algılama ve bunlardan anlam çıkarma konusunda kullanıldığını görebiliriz.
-Gerçek zamana uyumu
Gömülü sistemler her zaman verilen özelliklerde çalışmak zorundalardır ve sistemlerin performansı garanti edilmelidir.
-Güvenilirlik
Sistemler sıcaklık gürültü sinyaller gibi şeylere tolaransı yüksek olmalıdır ve bozulmalarda recovery modeları olmalıdır. Kullanılan sensörlerin bozulabilme ihtimallerine karşı korumalı olarak tasarlanmalıdır. Kullanıcıdan gelen veriler başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
-Verimlilik
Yazılan kodun, harcanan enerjinin verimli olması gerekir. Sistemi tasarlarken ağırlığı ve üretim maliyetleri de göz önünde bulundurulmalıdır.

Uygulama Alanları:

Endüstriyel alanlar, tüketici elektroniği, robotik, otomotiv elektroniği, aviyonik sistemler gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bu alanlardan birinde çalışacaksanız gömülü sistemler ile karşılacaksınız. Gelecekteki uygulama alanlarını keşvedilen sensörlere bağlı olarak değişecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sinyal Jeneratörü Nedir? (Function generator)

Arduino'dan Python'a veri aktarma

#12 Arduino ile Step Motor Kontrolü