Nesnelerin İnterneti -IoT

Nesnelerin interneti konusu son yıllarda çok fazla kulağa gelir oldu ve herkesi bir şeyleri internete bağlama merakı sardı. Peki nedir bu nesnelerin interneti?
Bir ya da bir çok donanımın internete bağlanmasıdır. Çamaşır makinesinden tutun buzdolabına, arabalardan tüm fiziksel nesnelerin birbirlerine veya bir sisteme bağlı olmaları ve bu sistem sayesinde birbirleri ile haberleşmeleridir. Akıllı (!) şeylerin olduğu platformdur. Bu iş başladığından beri hep şu örnek verilir: Buzdolabında biten sebze-meyvelerin siz haberiniz bile olmadan akıllı bir şekilde sizin yerinize şiparişi verilmiş olunacak. Geçen yıl bunu biri yaptı fakat neden şuan bizim buzdolablarımız akıllı değil. Çünkü insanların alışkanlıklarını değiştirmek zordur. Bir nesneyi internete bağlamak için bir çok yöntem var. Bunlardan bazıları wifi modülleri, ethernet modülleri, raspberry pi gibi tek devre bilgisayarlar.
Raspberry pi 3'ün içinde gelen wifi kartı ile yazılımcılar için bu iş artık iyice kolaylaştı. Biraz bu işin elektroniğine inmek isteyenler için ise wifi ve ethernet modülleri var. Çok meşhur ve uygun fiyatlı olanı ise ESP8266. Bir çok kaynağıda bulabileceğiniz ESP8266, öğrenciler ve ucuza maletmek isteyenler için müthiş bir donanım. Donanım var tamam ama bunun internet kısmı nerede?
İşte burada işler biraz karışıyor. Biraz araştırma ile bu işin internet kısmını da halledebilirsiniz. Donanımdan aldığım veriyi internete gönderirken 2 tane protokolden birini kullanmak gerekiyor. Bunlardan biri TCP/IP prtotokoli iken diğeri MQTT. Sadece veri yollamak istiyorsak TCP/IP yeterli olacaktır ancak donanımıza veri yollamak istiyorsak MQTT kullanmak zorundayız.
Gelelim verileri internete gönderdik e sonra?
Sonrasında bu verileri yorumlamak var. Bu verilerin sayısı milyonları bulunca buna big data adı veriyoruz. Bu datayı yorumlamak size kalmış. Evinizin gaz kaçağını yakalamakta bu yorumla oluyor. Mesela sizin evinizde gaz sensörü var ve sürekli veri yolluyor. Bu veri belirli bir gaz sınırı limiti aştıktan sonra kombiyi  kapatmanız gerektiğini siz yorumluyor ve kodluyorsunuz. Bunu tüm mahalledeki evlerde yaptığınızı hatta o ilde de hatta tüm Türkiye'deki evlerde yaptığınızı  düşünürseniz, milyonlarca veri milyonlarca veriyi anlamlandırmak size kalıyor. Bunu yapmak için machine learning konusuna da bakabilirsiniz.Peki bir hacker sizin sisteminizi hackledi ve tüm ülkedeki kombileri açıp kapamada yetkisi var. Webde de olduğu gibi bu işin güvenliğini sağlamak çok önemli. Eminim 10 yıl sonra internete bağlacak adam yerine bunun güvenliğini sağlayacak adamlar aranacak. Umarım yazdıklarım faydalı olmuştur. Önümüzdeki günlerde ESP8266 ile bir kaç uygulama yapacağız. Görüşmek üzere

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sinyal Jeneratörü Nedir? (Function generator)

Arduino'dan Python'a veri aktarma

#12 Arduino ile Step Motor Kontrolü